Τα σκουλαρίκια και η ιστορία τους

Τα στολίδια των αυτιών, τα σκουλαρίκια, είναι μία από τις βασικές μορφές κοσμήματος, η οποία αγαπήθηκε από πολλούς πολιτισμούς στο πέρασμα των χρόνων. Από τις περίφημες τοιχογραφίες της προϊστορικής Θήρας στο Ακρωτήρι, μέχρι τις μοναδικές τοιχογραφίες της αρχαίας Περσέπολης, τα σκουλαρίκια φαίνεται ότι κοσμούσαν τα αυτιά σε γυναίκες και άνδρες. Δεν ήταν, όμως, απλά ένα όμορφο κόσμημα, αλλά ένα σύμβολο που δήλωνε καταγωγή, κοινωνική θέση, οικονομική άνεση, ηλικία και οικογενειακή κατάσταση. Σήμερα, τα σκουλαρίκια αποτελούν βασικό αξεσουάρ για κάθε φύλο και ηλικία, εκφράζοντας, με τον πιο εμφανή τρόπο, το προσωπικό στιλ όσων το φορούν: από κομψό και εκλεπτυσμένο, μέχρι tribal και industrial.    

Ετυμολογία

Η σημερινή λέξη «σκουλαρίκι» προήλθε από το «σχολαρικόν ενώτιον», ένα εντυπωσιακό κόσμημα του αυτιού, και βασικό εξάρτημα της στολής των σχολάριων, ενός επίλεκτου τάγματος στρατιωτών Αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι φρουρούσαν το παλάτι του Αυτοκράτορα, κατά την περίοδο του Βυζαντίου.

Αρχαίοι πολιτισμοί

Στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα πανέμορφα σκουλαρίκια της Πηνελόπης και της Ήρας, αντίστοιχα. Σχεδόν σε κάθε πολιτισμό, γυναίκες και άνδρες συνήθιζαν να τρυπούν τα αυτιά τους και να τα στολίζουν με σκουλαρίκια. Σκουλαρίκια χρυσού, αργύρου και χαλκού ήταν διαδεδομένα ανάμεσα σε Αιγύπτιους, Μυκηναίους, Πέρσες, Ρωμαίους και Βυζαντινούς. Ακόμα και στον νέο κόσμο, οι Αζτέκοι τρυπούσαν υποχρεωτικά τα αυτιά των νεαρών κοριτσιών και αγοριών, για θρησκευτικούς λόγους. Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, τα σκουλαρίκια τα φορούσαν κυρίως γυναίκες, ενώ σε έναν άνδρα ήταν δείγμα της ανατολίτικης καταγωγής του. Αποτελούσαν συνηθισμένο αξεσουάρ για τους Τούρκους νομάδες, όπως και για τους Ινδούς.

16ος – 19ος αιώνας

Από τον 11ο μέχρι τον 16ο αιώνα, τα σκουλαρίκια δεν ήταν διαδεδομένα στην Ευρώπη, καθώς η ενδυμασία και τα χτενίσματα της εποχής κάλυπταν τα αυτιά. Στη Δυτική Ευρώπη, τα σκουλαρίκια έγιναν μόδα κατά τη διάρκεια της Αγγλικής Αναγέννησης, με τις κυρίες της αυλής να τα φορούν ως ένδειξη πλούτου και υπεροχής. Για τους ναυτικούς, τα σκουλαρίκια από χρυσό ήταν απόδειξη ότι είχαν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο ή έστω, ότι είχαν διασχίσει τον ισημερινό. Τον 17ο αιώνα, με την αλλαγή στη μόδα σε φορέματα και χτενίσματα, τα σκουλαρίκια ήταν πλέον απαραίτητο αξεσουάρ της ενδυμασίας, ενώ κατά τον 19ο αιώνα, με το άνοιγμα των ορυχείων στη Νότιο Αφρική, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τα σκουλαρίκια με διαμάντια.

20ος αιώνας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η συνήθεια του τρυπήματος των αυτιών έγινε αποδεκτή στο τέλος της δεκαετίας του 1950, καθώς μέχρι τότε δεν συμβάδιζε με τα ήθη της εποχής. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας της μόδας κατά τη δεκαετία του ’60 έφερε και την άνθιση στα σκουλαρίκια, τα οποία ήταν μεγάλα και επιβλητικά, σε αντίθεση με τα σκουλαρίκια της δεκαετίας του ’70 που ήταν πιο κομψά. Την ίδια εποχή, ξεκίνησε και η τάση τα σκουλαρίκια να κοσμούν και άλλα μέρη του σώματος, εκτός από τους λοβούς των αυτιών. Τη δεκαετία του ’80, και με την έκρηξη της μουσικής βιομηχανίας και των video clip, τα σκουλαρίκια έγιναν ευρέως αποδεκτά και στα αντρικά αυτιά. Σήμερα, φοριούνται με ιδιαίτερο ζήλο από γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Αν και για εσάς, τα σκουλαρίκια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισής σας, επισκεφθείτε ένα κατάστημα OROeORA PRINTEZIS σε Πειραιά, Γλυφάδα και Αθήνα. Δείτε από κοντά τη μεγάλη συλλογή από σκουλαρίκια που διαθέτουμε και επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στο δικό σας προσωπικό στιλ!