Ρολόγια Χειρός.. Όλη η ιστορία

Η ανακάλυψη του χρόνου αποτελεί σίγουρα μία ανθρώπινη πρωτιά. Η ικανότητά μας να σηματοδοτήσουμε το πέρασμα του χρόνου, είναι και μία από αυτές που μας έκαναν να εξελιχθούμε ως είδος. Κι ενώ όλα τα υπόλοιπα πλάσματα μπορούν να διακρίνουν το πέρασμα της νυχτας σε μέρα, η συνειδητή μέτρηση του ρυθμού που κινούμαστε ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, η ταχύτητα που εναλλάσσονται οι μήνες, οι εποχές και τα χρόνια, αποτελεί μία καθαρά ανθρώπινη σύλληψη. Η “εφεύρεση ” του χρόνου είναι αυτή που έχει διαμορφώσει τον κόσμο μας κι εξακολουθεί να τον καθορίζει.

Το αφήγημα του χρόνου εκφράστηκε με ένα σύστημα μετρήσεων και αποτυπώθηκε, με την πάροδο των αιώνων, σε μικρές και μεγάλες μηχανές που βοηθούσαν τους ανθρώπους να κατανοούν τη μέτρηση. Πώς όμως εξελίχθηκε η πορεία αυτών των μηχανών, μέσα στους αιώνες;

Όλα ξεκίνησαν με την κατασκευή του ηλιακού ρολογιού γύρω στο 3.500 π.Χ. στην Κίνα και στην Αίγυπτο, ενώ γύρω στο 600 π.Χ., ο εφευρέτης Αναξίμανδρος στην Ελλάδα,  δημιουργεί το πρώτο μεταλλικό ηλιακό ρολόι. Όσο αξιόλογη κι αν ήταν η προσπάθεια, το ηλιακό ρολόι έφερε καποια μεγάλα μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το ότι δεν λειτουργούσε τη νύχτα. Έτσι, μέχρι το 1000 π.Χ., οι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με εναλλακτικές μεθόδους μέτρησης, όπως η κλεψύδρα, με μετρησεις καθορισμένου ρυθμού, τα ρολόγια νερού και τέλος τα μηχανικά ρολόγια.

Κατασκευασμένα από μια σειρά τροχαλίες, αντίβαρα και κουδουνια, τα μηχανικά ρολόγια άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο τον γνωστό κόσμο. Το 1594 ο Γαλιλαίος ανακαλύπτει το εκκρεμές, ενω το 1657 ο Ολλανδός Christian Huygens το τελειοποιεί.

Η έκπληξη έρχεται το 1505, όταν ένας Γερμανός κλειδαράς εφηύρε το πρώτο φορητό ρολόι σε μέγεθος τσέπης στον κόσμο. Απέκτησε το όνομα “ρολόι” από τους ναυτικούς που το χρησιμοποιούσαν για να αντικαταστήσουν τις κλεψύδρες και παρέμεινε δημοφιλές  για τα επόμενα 240 χρόνια.

Η σύγχρονη τεχνολογία τους αλλά το μικρό τους μέγεθος, έκανε τα ρολόγια τσέπης, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο ανακριβή από τα παλιά ρολόγια νερού, με απόκλιση μεγάλη μέσα στην ημέρα. Οι προσπάθειες όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Το πρώτο ρολόι χειρός δημιουργήθηκε από τον Abraham Louis-Breguet το 1810. Οι διάσημοι κατασκευαστές ρολογιών Patek Philippe χρεώνουν στους εαυτούς τους τη δημιουργία του πρώτου ρολογιού χειρός στον κόσμο το 1868. Αλλά το δημοφιλέστερο ρολόι εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αρχικά, το ρολόι χειρός λανσαρίστηκε στην Αμερική ως μόδα για τις γυναίκες και απέτυχε παταγωδώς, γιατί θεωρήθηκε ότι ήταν απίστευτα ανακριβες. Η πεποίθηση άλλαξε δραστικά μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914.

Αμερικανοί στρατιώτες και αεροπόροι, ενώ πολεμούσαν στην Ευρώπη, αντιλήφθηκαν μια ενδιαφέρουσα καινοτομία στους ευρωπαίους ομολόγους τους. Είχαν αρχίσει να δένουν τα ρολόγια τσέπης στους καρπούς τους, διασφαλίζοντας έτσι ακριβή συγχρονισμό.

Το 1916, περίπου στα μισά του πολέμου, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που παραδέχτηκε ότι το ρολόι χειρός ήταν κάτι περισσότερο από μια παροδική μόδα και ήταν, στην πραγματικότητα, πολύτιμο και σημαντικό. Από τότε, το ρολόι τσέπης άρχισε να φεύγει από τη μόδα και το ρολόι χειρός έγινε το τυπικό μέσο μέτρησης.

Ο σχεδιασμός και οι τεχνολογίες των ρολογιών αναπτύσσονται ραγδαία, αλλά το βασικό πνεύμα του ρολογιού χειρός παραμένει αναλλοίωτο από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρη στην παγκόσμια αγορά, την αυξημένη διαθεσιμότητα ποιοτικής τεχνολογίας, οι σύγχρονοι κατασκευαστές  δημιουργούν υψηλής ποιότητας ρολόγια. Από τα κλασικά ρολόγια μέχρι το καλύτερο πολυτελές ρολόι yachting, η γκάμα των ρολογιών χειρός συνεχώς εξελίσσεται και πρωτοπορεί. Μήπως είναι ώρα να αποκτήσετε κι εσείς το δικό σας; Αρκεί να επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα OROeORA PRINTEZIS, για να σας ξεναγήσουμε στον κόσμο των νέων, προ-ιδιόκτητων και μεταχειρισμένων ρολογιών. Σας περιμενουμε.