Πότε πρέπει να πάτε το ρολόι σας για service..

Τα ρολόγια είναι σαν τις δυνατές προσωπικές σχέσεις. Κάνουν τη ζωή πιο όμορφη, δίνουν αξία σε κάθε λεπτό και κρατάνε για πάντα! Πώς τα διατηρούμε σαν καινούργια και ποιές τακτικές ακολουθούμε όταν αρχίζουν να φέρονται ασυνήθιστα; Η λύση είναι μία: τα πηγαίνουμε για συντήρηση, έλεγχο και επισκευή, στους ειδικούς και μόνο!

Κάθε ρολόι είναι μοναδικό. Όταν αρχίζει να φέρεται ασυνήθιστα, πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο. Ο πιο βασικός είναι η ελλιπής λίπανση. Όταν με την πάροδο του χρόνου στεγνώνουν τα λιπαντικά λάδια και εισχωρεί στον μηχανισμό σκόνη ή ακόμα και ρινίσματα μετάλλου λόγω της τριβής, τα εξαρτήματα αρχίζουν να καταστρέφονται και το ρολόι δεν λειτουργεί σωστά.

Για ρολόγια που κρατάνε μια ζωή, ένας γενικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ενώ ένα φουλ σέρβις κάθε πέντε χρόνια. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις που απαιτούν άμεσα το εξειδικευμένο μάτι ενός ωρολογοποιού:

Υγρασία στην κάσα

Εάν παρατηρήσετε υγρασία μέσα στο κρύσταλλο ή στο καντράν, πηγαίνετε το ρολόι σας αμέσως για σέρβις. Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υγρασίας μπορεί να αρχίσει να διαβρώνει τα εξαρτήματα του ρολογιού. Για να μην αναγκαστείτε να αντικαταστήσετε σημαντικά κομμάτια του μηχανισμού, σε μια διαδικασία που κοστίζει ακριβά, επισκεφθείτε άμεσα έναν αξιόπιστο ωρολογοποιό.

Δευτερόλεπτα που τρέχουν

Εάν το ρολόι σας έχει μηχανισμό quartz και δείτε να «τρέχει» μερικά δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι η μπαταρία του μάλλον φτάνει στο τέλος της. Πολλά ρολόγια μπορούν να ανιχνεύσουν το πότε θα χρειαστούν σύντομα αντικατάσταση μπαταρίας, η οποία δεν κοστίζει πολύ. Καλύτερα να το κάνετε έγκαιρα, πριν το ρολόι σταματήσει εντελώς.

Κουδουνίζει το καντράν

Ένα ρολόι αποτελείται από περισσότερα από 100 κινούμενα μέρη – ειδικά ένας χρονογράφος ξεπερνάει τα 250 ! Αυτά τα λεπτεπίλεπτα γρανάζια και ελατήρια είναι ανθεκτικά, αλλά και ευαίσθητα. Ένα δυνατό χτύπημα ή πτώση, μπορεί να μετακινήσει μια βίδα ή ένα ελατήριο από τη θέση του. Αν παρατηρήσετε ή ακούσετε κάτι ασυνήθιστο, καλύτερα να το δει κάποιος ειδικός.

Το ρολόι χάνει 4-6 δευτερόλεπτα την ημέρα

Αν υπάρχει απόκλιση μεγαλύτερη των 6 δευτερολέπτων, ίσως να σημαίνει ότι το ρολόι έχει απομαγνητιστεί. Συνήθως, ευθύνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Ίσως, βέβαια, να είναι και θέμα λίπανσης. Εάν το ρολόι είναι παλιό ή έχετε να το πάτε καιρό για σέρβις, μην περιμένετε άλλο.

Ώρα για διακοπές

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, το ρολόι σας ίσως να απομαγνητιστεί από τους σαρωτές ασφαλείας του αεροδρομίου, να εκτεθεί σε θαλασσινό νερό ή χλώριο, ή ακόμα και σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, πριν φύγετε -και ιδανικά αφού επιστρέψετε επίσης- καλό είναι να του κάνετε ένα γρήγορο έλεγχο, για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν τέλεια.

Η κορώνα γυρίζει πολύ εύκολα

Τα μηχανικά ρολόγια είναι πλέον αυτόματα, με μηχανισμούς προστασίας από το υπερβολικό κούρδισμα. Σε ένα κουρδιστό ρολόι, ωστόσο, η κορώνα θα πρέπει να γυρίζει μέχρι να παρατηρείται μια μικρή αντίσταση. Αν η κορώνα γυρίζει πολύ εύκολα ή έχει μεγάλη αντίσταση, καλό είναι να δει το ρολόι ένας ειδικός.

Για πιστοποιημένο σέρβις υψηλής ποιότητας, επισκεφθείτε ένα κατάστημα OROeORA PRINTEZIS σε Πειραιά, Γλυφάδα και Αθήνα. Είμαστε πάντα δίπλα σας να σας εξυπηρετήσουμε, με υπηρεσίες συντήρησης που καλύπτονται από εγγύηση καλής λειτουργίας ενός έτους.