Ιστορία του Χρόνου…

Είναι πολλές και διαφορετικές οι αναφορές σχετικά με το πώς ο άνθρωπος εφηύρε τα ρολόγια, ως μέσο μέτρησης του χρόνου. Η ανάγκη του να επινοήσει έναν τρόπο να μετράει το χρόνο, σαν να ήταν τρόπος να τον τιθασεύσει, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών και διαφόρων ερευνών.

Λένε ότι όλα ξεκίνησαν στην Κίνα το 2.679 π.Χ. όταν κάποιος παρατήρησε την κίνηση της σκιάς ενός ξύλου, τοποθετημένο κάθετα στο έδαφος. Την εξέλιξη του ηλιακού ρολογιού αποτέλεσε  η κλεψύδρα. Το 1530 π.Χ. εμφανίζονται στην Αίγυπτο από τους Βαβυλώνιους οι πρώτες κλεψύδρες. Ο Πλάτωνας, το 380 π.Χ. κατασκεύασε ένα «ξυπνητήρι» με τη μορφή σύνθετης κλεψύδρας νερού. Ουσιαστικά, τοποθέτησε μέσα στην κλεψύδρα, έναν μηχανισμό ο οποίος παρήγαγε συριγμό σε καθορισμένη ώρα. 

Με την πάροδο των χρόνων, προκύπτουν ιστορικά πολλές εφευρέσεις που θεωρήθηκαν ρολόγια. Αξίζει να σημειωθεί εκείνη που ανακαλύφθηκε στο Πολύχρονο Χαλκιδικής η οποία είχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να δείχνει τη σωστή ώρα κάθε ημέρας τόσο στην Χαλκιδική όσο και στη Ρώμη, τη Γαλλία ή την Κίνα.

 src=Άλλο ένα παράδειγμα αξιόλογης μηχανικής, αποτελούν και οι γνωστοί σε όλους μας «Αέρηδες». Το μνημείο αφιερωμένο  στους 8 Ανέμους, βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης και η επίσημη ονομασία του είναι «Ωρολόγιο του Κυρρήστου».  Ο κατασκευαστής του, Κύρρηστος, συνδύασε όλες τις τεχνολογίες των προηγούμενων αιώνων και κατασκεύασε το  οκταγωνικό κτίσμα που στην κορυφή του είχε ανεμοδείκτη και κάθε πλευρά του έφερε ηλιακό ρολόι. Για τις ανήλιαγες  ημέρες,  ο κατασκευαστής είχε προνοήσει να έχει στο εσωτερικό του μία εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού.

Τα πρώτα μηχανικά ωρολόγια ήταν ογκώδεις συσκευές με μηχανισμό αντιβάρων. Αυτές οι πρώιμες συσκευές δεν διέθεταν δείκτες. Πιθανολογείται ότι οι πρώτοι που τα χρησιμοποίησαν ήταν μοναχοί σε μοναστήρια στην Κίνα. Το 1582 μ.Χ. ο Γαλιλαίος παρατήρησε την χαρακτηριστική χρονομετρική ιδιότητα του εκκρεμούς, μετρώντας τον χρόνο που έκαναν οι πολυέλαιοι του καθεδρικού ναού της Πίζας όταν ταλαντεύονταν. Ακολούθησαν οι ανακαλύψεις των χρονομέτρων, οι οποίοι ήθελαν να καλύψουν την ανάγκη των εξερευνητών στην ακριβή καταμέτρηση του γεωγραφικού πλάτους.

Στα τέλη του 16ου αιώνα άρχισαν να παράγονται τα ρολόγια τσέπης τα οποία αρχικά έδειχναν μόνο την ώρα. Το 1770 εμφανίστηκε ο πρώτος μηχανισμός αυτόματου κουρδίσματος, ενώ το 1812 το πρώτο ρολόι χειρός δημιουργήθηκε για να ταιριάζει στον καρπό της Βασίλισσας της Νάπολης. Έπειτα, τα ρολόγια χειρός έγιναν δημοφιλή χάρη στους άντρες του στρατού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Βραζιλιάνος αεροπόρος Alberto Santos-Dumont ο οποίος είπε στον καλό του φίλο Louis Cartier να βρει μια εναλλακτική λύση αντί του ρολογιού τσέπης, που θα του επέτρεπε να κρατά και τα δύο χέρια στα χειριστήρια, βλέποντας παράλληλα την ώρα.

Το 1930, το πρώτο χρονόμετρο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Breitling Watch Company, ενώ τα ηλεκτρικά ρολόγια εισήχθησαν στη δεκαετία του 1950. Τα ηλεκτρικά ρολόγια αντικαταστάθηκαν  το ρολόι χαλαζία, που εισήχθη το 1969.

Σήμερα, η τεχνολογία συμβαδίζει με την επιστήμη και έχουμε για τα καλά εισαχθεί στην περίοδο των smart watches, δηλαδή ρολογιών χειρός με ενσωματωμένες τεχνολογίες υπολογιστών αλλά και τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως, το μηχανικό ρολόι επανέρχεται σαν σταθερή αξία στη ζωή μας. Μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα OROeORA Printezis ή στο oroeora.gr σίγουρα θα σας πείσει για τη διαχρονική τους αξία.