Η σημασία των αριθμών στη Rolex

Η σημασία των αριθμών στη Rolex.

Πολυτελή ρολόγια – statement, όπως αυτά της ROLEX, σηματοδοτούν πολλά και είναι φτιαγμένα για να περνάνε από γενιά σε γενιά, εφόσον συντηρούνται σωστά. Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο πολυτελές αντικείμενο κερδίζει τα βλέμματα και τον θαυμασμό, αν και κάποιες φορές μπορεί να προκαλεί κάποια σύγχυση.

Όλα τα γνήσια ρολόγια Rolex πρέπει να έχουν αριθμούς αναφοράς,(Serial Number) οι οποίοι αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα μοντέλα και στις ιδιαίτερες λεπτομέρειές τους. Οι διάφοροι αριθμητικοί κωδικοί, που χρησιμοποιούνται στις αναφορές, προορίζονται να παρέχουν βοήθεια για το εκάστοτε μοντέλο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσουμε τους συχνά μεγάλους αριθμούς, εκτός εάν γνωρίζουμε την έννοια των μεμονωμένων ψηφίων. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη λογική, πίσω από την οποία δημιουργήθηκαν αυτοί οι αριθμοί στη Rolex και πώς μπορούμε να τους διαβάσουμε.

Πώς άλλαξαν οι αριθμοί κωδικοί της Rolex με τα χρόνια.

Αν κάποιος κοιτάξει την ιστορία του Rolex, το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει είναι ότι οι αριθμοί αναφοράς έχουν γίνει περισσότεροι με το πέρασμα των χρόνων. 

Οι αρχικά τετραψήφιοι αριθμοί έγιναν πενταψήφιοι κωδικοί στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και το 2000 έγιναν οι εξαψήφιοι αριθμοί αναφοράς, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι αριθμοί ξεκινούν κυρίως με το “1” μπροστά από τον αντίστοιχο κωδικό.

Μια ακόμη εξέλιξη, που σημειώθηκε τo 2000, είναι ότι ο κωδικός του μοντέλου ήταν χαραγμένος στο εξωτερικό της κάσας, ανάμεσα στις προεξοχές του 12, αλλά ο σειριακός αριθμός επανατοποθετήθηκε, ώστε να «βλέπει» προς τα μέσα, προς το 6. Από το 2007 ο σειριακός αριθμός του ρολογιού είναι χαραγμένος στο εσωτερικό του καντράν, σε αντίθεση με τον εξωτερικό αριθμό αναφοράς.

Τι σημαίνουν οι κωδικοί της Rolex.

Τα ψηφία στον αριθμό αναφοράς στο Rolex παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για το μοντέλο του ρολογιού, αλλά και για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τη διάμετρο, τον τύπο και το χρώμα της στεφάνης. Μόλις διασαφηνιστεί αυτός ο κωδικός, οι σύγχρονοι αριθμοί αναφοράς μπορούν να διαβαστούν και να γίνουν κατανοητοί τόσο γρήγορα, όσο ένα φθηνό μυθιστόρημα. 

Επιπλέον ο κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν ένα Rolex είναι ή όχι γνήσιο, συγκρίνοντάς τον με δεδομένα από δημοσιεύσεις και από καταλόγους Rolex. Το να μπορεί, λοιπόν, κάποιος να διαβάζει τους αριθμούς αναφοράς, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στην αγορά ενός τέτοιου πολυτελούς ρολογιού. Ακολουθεί ένας οδηγός, για να μάθετε τις ισχύουσες εξαψήφιες αναφορές της Rolex.

Μπορείτε να θυμάστε ότι σχεδόν όλα τα μοντέλα Rolex, που άρχισαν να φτιάχνονται το 2000, ξεκινούν με ένα “1”.

  • Το δεύτερο ψηφίο του αριθμού αναφοράς δείχνει τη διάμετρο.
  • Τα τέσσερα πρώτα ψηφία ενός αριθμού αναφοράς Rolex υποδεικνύουν τη σειρά ταξινόμησης ενός μοντέλου.
  • Ο πέμπτος και προτελευταίος αριθμός δίνει πληροφορίες για τη στεφάνη.

Σημείωση: Η Rolex δεν χρησιμοποιεί τους αριθμούς 5, 8 και 9.

Ο τελευταίος αριθμός του κωδικού δείχνει ποιά υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κάσα και για το μπρασελέ.

Εκτός από τους αριθμούς, όμως, υπάρχουν και κάποια γράμματα, τα οποία αναφέρονται στη στεφάνη του ρολογιού και παρέχουν πληροφορίες για το χρώμα, που ενέπνευσε ορισμένα ονόματα μοντέλων Rolex, καθώς και τους πολύτιμους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν. Οι συντομογραφίες προέρχονται από τα γαλλικά.