Η σημασία και ο συμβολισμός του Χρυσού

Ότι λάμπει μπορεί και να μην είναι χρυσός, αλλά σίγουρα ότι είναι χρυσός…τότε λάμπει. Ωστόσο, η λάμψη δεν είναι η μοναδική του “ιδιότητα” καθώς ο χρυσός είτε ως μέταλλο είτε και ως χρώμα εμπεριέχει “μέσα του” έντονη σημειολογία και πολλούς διαφορετικούς συμβολισμούς.

Θεολογική έκφανση

Το χρυσό χρώμα, σχεδόν από καταβολής ανθρωπότητας, ενσαρκώνει τον πλούτο και την αυτοπεποίθηση, ασκώντας μια τεράστια γοητεία στα πλήθη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και σε θρησκευτικά περιβάλλοντα, ως συνώνυμο της θεότητας και τη δύναμης. Στον Χριστιανισμό, η μεγαλειώδης απόχρωση είναι έντονη, θυμίζοντας τη δύναμη και την πανταχού παρουσία του Θεού. Στον Ινδουισμό, το χρυσό χρώμα σχετίζεται με τη μάθηση, τον διαλογισμό και την αυτοκαθοδηγούμενη βελτίωση.

Πολιτιστικές Συνδηλώσεις

Στους περισσότερους λαούς και πολιτισμούς το χρυσό έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Για τους Βορειοαμερικάνους απεικονίζει την ευημερία και την ικανότητα.Στη Νότια Αμερική, το χρυσό χρώμα εμφανίζεται πιο έντονα στην εκκλησία. Στην Καραϊβική ο χρυσός συνδέεται με τους ναύτες και θαλασσινούς, απόρροια του πειρατικού παρελθόντος της περιοχής. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο χρυσός απεικονίζει την αλληλεγγύη και την πνευματική φώτιση.

Σύμβολο  Επιτυχίας και Αισιοδοξίας

Το χρυσό σχεδόν πάντα αφηγείται μία ιστορία επιτυχίας ακόμη κι εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι βασιλικές μορφές και ηγέτες φορούν συχνά το χρυσό χρώμα, καθιστώντας το, σύμβολο κύρους και επιρροής. Ο χρυσός είναι μία αναζωογονητική και ενθαρρυντική απόχρωση. Αποπνέει αισιοδοξία και θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη. Άλλωστε, ο χρυσός συνδέεται με τη νίκη. Το χρυσό προορίζεται για τους πρωταθλητές. Αναγνωρίζει και επικροτεί όσους κάνουν τολμηρές και εντυπωσιακές προσπάθειες. Αυτός είναι ο λόγος που οι αθλητές απονέμονται χρυσά μετάλλια.

Θα λέγαμε λοιπόν πως το χρυσό είναι ένα παγκόσμιο χρώμα ατελείωτης γοητείας. Διατηρώντας πολλαπλές έννοιες και συνειρμούς, αυτή η εκθαμβωτική απόχρωση διαθέτει βάθο και στις περισσότερες περιπτώσεις, το χρυσό χρώμα σημαίνει ευημερία και πολυτέλεια. Γι’ αυτό και η σημειολογική του λάμψη θα είναι παντοτινή.