Γιατί δεν πρέπει να φοράμε το ρολόι μας όταν κάνουμε μπάνιο..

Τα ρολόγια είναι για τις θάλασσες κι όχι για τζακούζι!

Ακόμα κι αν τον καρπό σας στολίζει το πιο σύγχρονο καταδυτικό ρολόι το οποίο είναι εξοπλισμένο με βαλβίδα ηλίου και βιδωτή κορώνα με αντοχή στο νερό στα 1.000m/3.300ft, ακόμη κι αν το ρολόι σας, σας συντροφεύει σε κάθε σας βουτιά, είναι αδιάβροχο και αντέχει, λυπούμαστε που θα σας απογοητεύσουμε, αλλά δεν πρέπει να το φοράτε στο μπάνιο σας!

Για ποιο λόγο όμως είναι απαγορευτικό για ένα ρολόι καταδύσεων να φοριέται μέσα στο ντους ή στο μπάνιο; Οι λόγοι είναι δύο. Το σαπούνι και οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού.

Τα καταδυτικά ρολόγια, είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν σε συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, και συγκεκριμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ξαφνικές εναλλαγές στις θερμοκρασίες του νερού ή ακόμη και της ατμόσφαιρας ενός μπάνιου λόγω των υδρατμών, από ζεστό σε κρύο, δημιουργεί απότομες μεταβολές στη διαστολή και συστολή εξαρτημάτων του ρολογιού. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον ζημιογόνο. Οι απότομες μεταβολές παραμορφώνουν τις ελαστικές σφραγίδες και τις φλάντζες εσωτερικά, κάτι που γίνεται ακόμη χειρότερο με τις σαπουνάδες και τα απορρυπαντικά.

Κι εδώ είναι που φθάνουμε στο δεύτερο λόγο που μπορεί να καταστρέψει το καταδυτικό σας ρολόι. Παρόλο που μας λένε ότι το σαπούνι και το σαμπουάν είναι καλά για το δέρμα μας, η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν χημικές ουσίες που δεν είναι καλές για μέρη του ρολογιού μας. Αυτό που κάνει ένα ρολόι αδιάβροχο δεν είναι η παχιά θήκη από ανοξείδωτο χάλυβα και το κρύσταλλο ζαφείρι, αλλά οι ελαστικές φλάντζες, τα λάδια και οι κόλλες που τα συγκρατούν όλα μαζί. Τα σαπούνια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακεραιότητα αυτών των εξαρτημάτων, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο νερό να περάσει μέσα από τις τσιμούχες και να διαρρεύσει στο ρολόι. Για να μην αναφέρουμε τα υπολείμματα σαπουνιού που συσσωρεύονται στις γωνίες και τις σχισμές του ρολογιού!

Ακόμη κι αν φοράτε λοιπόν τα ρολόγια σας μέσα στο μπάνιο, στο ντους, στο τζακούζι ή σε θερμά λουτρά, και δεν έχει πάθει τίποτα, μήπως να το ξανασκεφθείτε. Σίγουρα, θα είναι πολλοί που θα σας πουν ότι το δικό τους ρολόι έχει αντέξει τη χρήση μέσα σε ζεστές συνθήκες, αλλά εσείς, αξίζει να το ρισκάρετε;

Εάν το ρολόι είναι ακριβό, δύσκολο να αντικατασταθεί ή έχει συναισθηματική αξία, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το αφαιρέσετε και να το τοποθετήσετε σε ασφαλές σημείο προτού ορμήσετε σε ένα ζεστό, με ατμό ντους που μπορεί να περιέχει μπόλικο σαπούνι. Κι αν ακόμη δεν σας έχει γίνει συνήθεια, να η ευκαιρία. Γιατί να χαλάσει το μονάκριβό σας ρολόι, αυτή η συντροφιά στις καταδύσεις σας, για ένα γρήγορο, ζεστό μπάνιο;

Τα καταδυτικά ρολόγια δεν είναι για τζακούζι, κι εσείς μπορείτε να διαβάσετε πολλές τέτοιες έξυπνες συμβουλές, στα άρθρα μας στο blog του oroeora.gr! Για ακόμη περισσότερα, μπορείτε να εγγραφείτε στο Newsletter μας και να λαμβάνετε τα νέα μας, απευθείας στο inbox σας!